14 March 2016

2n Curs de Guies del PN del Cap de Creus: Educació ambiental i comunicació, estratègies i eines pedagògiques



Foto: Marta Puiguriguer

El dilluns 14 de febrer vaig cloure el 2n Curs de Guies del Parc Natural del Cap de Creus amb una sessió de 5 hores. La primera part fou teòrica i la vam fer dins del Palau de l'Abat, a Sant Pere de Rodes. En aquesta part es reflexionava sobre tots i cadascuns dels aspectes que cal tenir en compte en el disseny i execució d'una activitat en el medi natural (sortida naturalista, excursionista, amb caiac, etc.). Sortida generalista (una mica de tot!) o especialista (només cants d'ocell, només molses, només roques i minerals, etc.)? Per a persones d'una formació homogènia (biòlegs o mestres o...?) o heterogènia (cambrers, enginyers, economistes, taxistes, etc)? I edats similars o dispars? Entrenats  o desentrenats? De l'Europa verda (ecosistemes centre-europeus i/o boreals i/o alpins) o de la groga estival (ecosistemes mediterranis)? De països plans (Holanda, Bèlgica, Estònia, etc.) o amb molt de relleu (Suïssa, Noruega, Eslovènia, etc.)? Itinerari circular o d'anada i tornada? Esmorzats o per esmorzar? I així anar fent, resolent els dubtes que es generen quan penses on faràs l'activitat, durant quant de temps, l'itinerari que faràs i, sobretot, el contingut que donaràs (light o heavy?).

Encabat vam fer un volt per l'entorn natural de Sant Pere de Rodes. Vaig fer una sortida naturalista condensada: una miga de geografia local i comarcal, aspectes bàsics de la geologia de la zona, la vegetació actual i la natural, exemples d'usos tradicionals de plantes i, tot ben amanit i salpebrat amb cants d'ocells -dibuixant els cants!- i restes d'animals (femtes de guilla, furgades de senglar, etc.).

Foto: Marta Puiguriguer



Durant la sortida vaig mostra algunes de les eines pedagògiques a l'abast: una clau dicotòmica per esbrinar el nom de les roques, jocs de cartes per escatir el nom dels arbres, arbustos, lianes i falgueres, una clau dicotòmica per esbrinar quin animal ha fet la femta (allargada o arrodonida?) i una altra per a les espècies conreades. Materials tots ells dissenyat per persones que vam treballar a l'Escola de Natura del Corredor, centre pioner de l'educació ambiental de Catalunya i on vaig tenir el goig de treballar, formar-me i gaudir durant 10 anys.

Foto: Marta Puiguriguer


Va ser un dia rúfol a l'exterior però espero que lluminós en l'interior del magí i de l'esperit de tots nosaltres.

Foto: Marta Puiguriguer


No comments:

Post a Comment

Quizás te interese...