21 September 2016

El Goleró, un espai verd per descobrir: 25 de setembre a les 5 de la tarda (Delta Birding Festival)


Esplugabous-Cattle Egret-Garcilla bueyera (Bubulcus ibis)
Foto: E. Badosa

El pròxim diumenge 25 a les 5 de la tarda condueixo  una passejada  de descoberta ornitològica: El Goleró, un espai verd per descobrir: http://www.deltabirdingfestival.com/el-golero-un-espai-verd-per-descobrir/ .  

No cal que et digui que m'agradaria que vinguessis a gaudir d'aquest espai de gran interès natural i que, encara, no és prou conegut dissortadament.

La sortida s'emmarca dins del Delta Birding Festival (http://www.deltabirdingfestival.com/) que aplega aficionats i professionals de l'ornitologia i que organitza l'Institut Català d'Ornitologia, la Fundació Catalunya-La Pedrera i la botiga naturalista Oryx. 


Aiguamoll Illa del Mar. Foto: Joan Ferré


Aquest espai, l'Aiguamoll de l'Illa del Mar -a l'hemidelta nord, ran de la badia del Fangar- és amb l'Aiguamoll de l'Embut -a l'hemidelta sud, ran de l'Encanyissada- una de les dues noves zones humides creades darrerament (2010-2012) al Delta. Són aiguamolls artificials de depuració i representen unes 120 hectàrees inundades tot l'any i, per això,  la vida hi bull.  L'actuació (Acuamed - http://www.acuamed.es/de titular ) ha estat molt exitosa car ha assolit els principals objectius:

1. Incrementar la qualitat de les badies del Delta -Fangar i Alfacs- a través de la depuració de l'aigua dels canals de desguàs dels arrossars abans d'arribar a la Badia del Fangar -Aiguamoll de l'Illa del Mar- o a l'Encanyissada/Badia dels Alfacs -Aiguamoll de l'Embut- 

2. Fornir de nou hàbitat de repòs, alimentació i cria a molts ocells i incrementar la biodiversitat (espiadimonis, amfibis, peixos, etc.). Ara com ara hi crien moltes espècies d'interès legal (Directiva Aus de la UE i Llei de Protecció dels Animals de la Generalitat de Catalunya)  i/o conservacionista (Catálogo Nacional de Especies Amenazadas del Gobierno de España) com la perdiu de mar, la polla blava, l'agró roig, el martinet ros o el capó reial, per citar tan sols alguns exemples destacats.

3. Valorització social de l'espai a través del foment dels nous usos (educació ambiental, observació d'ocells,  turisme, etc.)

Us hi esperem!

Agró roig-Purple Heron-Garza imperial (Ardea Purpurea)
Foto: Jordi Bas





No comments:

Post a Comment

Quizás te interese...