13 March 2024

Cursos de Cants d'Ocells: "La Caricatura del Cant dels Ocells"


CURSOS DE CANTS D'OCELL 
 PRIMAVERA 2024 
(i altres sortides naturalistes...)


Taller  bàsic de 4-5 hores que inclou una part teòrica  per aprendre a descriure, identificar i dibuixar el cant dels ocells (1,5 hores), amanida amb dites, llegendes, tradicions, músiques, cinema, quadres pictòrics, etc. Es complementa amb una mostra de materials científics-pedagògics-literaris-lúdics (0,5 hores) i amb una sortida de camp (1-2 hores) per esmolar l'oïda i posar en pràctica els coneixements adquirits (identificació auditiva dels ocells de l'entorn).

Resultat d'imatges de hostalric beyond barcelona


1. "Què diuen els ocells?": Taller de cants d'ocells a la Pobleta de Bellveí (la Vall Fosca) , dimecres 27 de març


2. "Taller de cants d'Ocells  la Bisbal d'Empordà," diumenge 21 d'abril. : mètode per aprendre a descriure, identificar i dibuixar el cant dels ocells. Mostra de material científic, lúdic, pedagògic, literari i musical. Sortida per posar en pràctica els coneixements adquirits i esmolar l'oïda. 



3. Què diuen els ocells? Taller per aprendre a diferenciar el cant dels ocells, dissabte  27 d'abril a Sils-Riudarenes


4. El cant dels ocells dels Celllers d'Alta Alella, dissabte 4 de maig : xerrada sobre el cant dels ocells per aprendre a descriure'ls, identificar-los i dibuixar-los i passejada per les vinyes per conèixer els ocells d'Alella. Tast de vins amb el blau de mar i el verd de les vinyes com a teló de fons. 


Les vinyes d'Alta Alella i les bosquines dalt dels turons

5. "Què diuen els ocells?", dimecres 15 de maig a l'Aula Ambiental del Bosc Turull : taller per aprendre a descriure, diferenciar i dibuixar el cant dels ocells



6. "Verdaguer i Natura": plantes i animals que inspiren Verdaguer, 26 de maig al Centre d'Informació del PN de la Serra de Collserola, de 10 a 12 h (a tocar del Baixador de Vallvidrera dels FFGG de Catalunya): sortida de descoberta naturalista de la vegetació i la fauna (cants d'ocells, petjades, etc.) de l'entorn natural de la Casa Museu de Vil·la Joana. La descoberta dels principals elements (plantes, animals, etc.)  i comunitats vegetals (alzinar, pineda, bosc de ribera, etc.) del patrimoni natural serà enriquida amb textos de l'obra verdagueriana que hi fan referència recitats per l'artista Gemma Sangerman.

Activitat organitzada pel Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona (MUHBA) amb la col·laboració del Parc Natural de la Serra de Collserola 
Agenda del PN de Collserola:  https://www.parcnaturalcollserola.cat/agenda/
Cal inscripció prèvia a reservesmuhba@bcn.cat  o al tel. 932562122 (laborables de 10 a 14 i de 16 a 19 h) 

Vil·la Joana està vinculada a la vida i obra verdagueriana

Resultat d'imatges de verdaguer jacint
Font: Museu Verdaguer

7. "Sortida de descoberta d'ocells i dels seus cants", el dimecres 5 de juny a l'Espai Pere Grau de Les Planes (Sant Cugat)



ESTRUCTURA DEL TALLER BÀSIC:


1.    “La Caricatura del Cant dels ocells” (Durada: 1-1,5 hores): descriptiva detallada del cant i posterior dibuix a la pissarra amb participació col·lectiva. Activitat que es fa, normalment, dins d’una sala preparada per a conferències però també es pot fer al defora, sempre que es pugui seure amb certa comoditat.

2.    “Mostra de materials científics, pedagògics, literaris i  lúdics” (Durada: 30-45’). damunt d’una gran taula hi ha els materials de suport (jocs interactius, CD’s, contes, guies d’identificació, bestiaris, atles, monografies, etc.) a l’abast per a començar i/o millorar en el món dels cants.

3.     “Sortida de descoberta: amb les orelles ben esmolades”: (Durada: unes 1,5-2 hores) passejada per posar en pràctica els coneixements adquirits i practicar la identificació auditiva dels cants més comuns dels ocells del nostre entorn tot dibuixant-los.  




SI EN VOLS SABER MÉS...

A través del taller “La Caricatura del Cant dels Ocells” ens apropem al meravellós món del cants dels ocells. Mitjançant una metodologia pròpia ("és variat o repetitiu?", "repeteix una nota o una estrofa?", “s’accelera o es desaccelera?”, "és rítmic o melòdic?", “infon alegria o tristesa”?), participativa i motivadora no només aprenem a descriure, diferenciar i identificar els cants dels ocells sinó, fins i tot,  a dibuixar una “caricatura” que ens permetrà visualitzar-los i recordar-los per sempre més. 

O sigui, el mètode facilita que una "cosa" tan etèria i intangible com un cant –un reguitzell de notes emeses en una breu fracció de temps- esdevingui quelcom més visual i tangible i, sobretot, més fàcil de recordar: una caricatura (de partitura o sonograma) dibuixada en un paper. 

Cucut o puput? Mallerenga carbonera o blava?

Aquest taller s’ha fet amb èxit de públic i una receptivitat entusiasta en col·lectius molt diversos: apassionats per la natura, ornitòlegs experts, diletants i aficionats, monitors del món del lleure i de l’esplai, parcs naturals (Aigüestortes-Sant Maurici, Aiguamolls de l’Empordà, Cadí-Moixeró, Collserola, Corredor i Montnegre, etc.), famílies, estudiants de música, col·lectius d’invidents (ONCE), mestres i professors, guardes forestals, associacions, etc.  

El taller s’enriqueix amb referències literàries (Verdaguer, Sagarra, Kafka, etc.), musicals (Mozart i l’estornell, The Beatles i el merlot, cançons populars catalanes, etc.),  mitològiques (el mussol i Atenea, el blauet i la mitologia grega, etc.), artístiques (pintures, escultures, pel·lícules, etc.) i conductuals (diferències entre els cants i els reclams, el perquè del cant dels ocells, el cucut i el seu “absentisme” com a progenitor, etc.) de les espècies protagonistes.


L’activitat es salpebra, si s’escau, amb una mostra de materials pedagògics (guies d’identificació, webs, reclams de fusta, etc.), literaris (contes, poemaris, bestiaris, novel·les, etc.), mitològics (llibres de llegendes i mites associats al món dels ocells) i científics (llibres de sonogrames de cants d’ocells, etc.).

El taller s'allarga amb una passejada de descoberta per posar en pràctica els coneixements adquirits i, esmolant la nostra oïda, poder identificar les espècies d’ocells més comunes dels nostres boscos, camps, pastures, pobles i ciutats. 



SUMARI DE LA MEVA EXPERIÈNCIA PEDAGÒGICA, MUSICAL I COMUNICATIVA: 

He cantat en una coral durant molts anys, he treballat 10 anys a l'Escola de Natura del Corredor (centre d'educació ambiental pioner al país ), he estat 5 estius fent de director de campaments de natura al PN d'Aigüestortes i Estany Sant Maurici, 1 any de guia naturalista al PN dels Aiguamolls de l'Empordà i 14 anys de tècnic/consultor ambiental en l'empresa privada. Darrerament he fet el Fem Treball de Camp! per als Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona  i la Maleta de Qualitat de l’Aire per a l’Ajuntament de Barcelona,  l’Audiovisual del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici en cinc llengües, ideat i creat el material educatiu sobre Biodiversitat Urbana anomenat "Els Altres Veïns" per a la Fundació Territori i Paisatge de la Caixa de Catalunya i el primer cens nacional on-line d'orenetes cuablanques (www.orenetes.cat) per a la mateixa fundació. He desenvolupat el taller del cant dels ocells per tot el país i amb tot tipus de públic durant molts anys. Actualment treballo com a consultor ambiental i complemento la meva feina tècnica amb guiatges naturalistes i muntanyencs arreu de Catalunya (www.beyondbarcelona.com) , guiatges naturalistes i culturals a diversos països de l’Est d’Europa (Romania, Polònia, Bulgària i Bielorússia) i conferències arreu del país (Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent, Col·legi de Biòlegs de Catalunya, Aules d’Extensió Universitària, Institut Català d’Ornitologia, Universitat de l'Institut Nova Història, etc.). 



ALGUNS CURSOS D'ANYS ANTERIORS

Torroella de Montgrí, el 24 d'abril organitzat pel Festival de Torroella de Montgrí, conferència "Els ocells i la nostra cultura": 
https://www.festivaldetorroella.cat/ca/programacio/c/18540-club-de-classica--els-ocells-a-la-nostra-cult.html
"La rappel des Oiseaux": concert i conversa amb en Joan Vives, Jordi Sargatal, Amandine Beyer i Pere Alzina
https://www.festivaldetorroella.cat/ca/programacio/c/18493-amandine-beyer-i-vadym-makarenko-li-rappel-de.html


Taller de Cants d'Ocells al Parc Natural del Cadí-Moixeró (Bagà), el diumenge 29 de maig 
Agenda activitats Parcs de la Generalitat de Catalunya: 
Inscripcions: pncadimoixero@gencat.cat 
https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/detalls/Activitat_Agenda/20220529_Cant_ocells



"Delta Birding Festival", 24 i 25 de setembre : 3 Tallers de Cants d'Ocell. 
Inscripcions: https://deltabirdingfestival.com/activitats/la-caricatura-del-cant-dels-ocells/

Taller de cants d'ocells al Zoo de Barcelona, 26 de maig:  curs teòric i pràctic a les instal·lacions del Zoo.. La part teòrica és aprendre a descriure, identificar i dibuixar el cant dels ocells. Es complementa amb una  mostra de materials científics-pedagògics-literaris-lúdics i una sortida de posada en pràctica dels coneixements adquirits (identificació auditiva dels ocells de l'entorn) a sota de les arbredes del Parc de la Ciutadella.

Resultat d'imatges de logo zoo barcelona



Món Natura Delta-PN del Delta de l'Ebre: 17 de juny de 10 del matí a 7 de la tarda. Curs teòric per aprendre a caracteritzar, identificar i dibuxiar els cant dels ocells. Sortides al voltant dels hàbitats (arrossars, salines, platges, llacunes, estanys, pobles, etc.)  del Delta de l'Ebre per a practicar la identificació tant auditiva com visual de la fabulosa fauna alada d'aquest parc natural sense parió al país




"Fira del Bosc, Sant Celoni: Dissabte 22 d'octubre 2 tallers de cants d'ocell el dissabte: un a les 10.15 i l'altre a les 19 h. 
Inscripcions: https://santceloni.cat/ARXIUS/noticies/2017/FiradelBosc.jpg




Taller de Cants d'Ocell al PN de Collserola, dimecres 11 de maig de 10 a 1: després d'una explicació teòrica s'aprèn a descriure, identificar i dibuixar el cant dels ocells i es fa un volt per esmolar l'oïda entre les pinedes i alzinars del Parc, a l'entorn del Baixador de Vallvidrera i el Centre d'Informació del Parc Natural de la Serra de Collserola. Organitzat pel Centre Cívic Casa Golferichs. 

Inscripcions: 
https://www.golferichs.org/programacio-cultural/la-caricatura-del-cant-dels-ocells-dc-11-05-22/



Sortida de descoberta naturalista per l'entorn de la Roca del Vallèsdissabte 21 de maig de 9.30 a 13.30, organitzat per la Biblioteca de la Roca del Vallès: geologia, vegetació, fauna i usos tradicionals i moderns de camps, pastures i boscos de l'entorn..

Inscripcions:  https://bibliotecavirtual.diba.cat/roca-del-valles-la-biblioteca



Taller de Cants d'Ocells a Cerdanyola del Vallès, dissabte 28 de maig de 10 a 1: organitzat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Ajuntament de Cerdanyola. 
Activitat gratuïta. És imprescindible inscriure's a: 
activitatsmetropolitanes@amb.cat
Tel. 93 256 22 20 (de dilluns a divendres, de 10 a 13 h)

Més informació i inscripcions: https://setmananatura.cat/2022/activitat/que-diuen-els-ocells-2/


Els Ocells de Cabrera de Mar, dissabte 4 de juny de 9 a 1: sortida matinal d'identificació dels ocells del poble, camps, boscos i bosquines d'aquest municipi del Maresme, entre el mar i la serralada. Organitzat per la Biblioteca Ilturo i la Diputació de Barcelona. 

Agenda Cabrera de Mar: https://www.cabrerademar.cat/actualitat/agenda
Agenda Biblioteca Ilturo: https://bibliotecavirtual.diba.cat/cabrera-de-mar-biblioteca-ilturo
https://bibliotecavirtual.diba.cat/cabrera-de-mar-biblioteca-ilturo/-/cercador/cercaCalendari/2/4/2022#resultats-cercador





Taller de Cants d'Ocell al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, diumenge 5 de juny de 10 a 1. 
Agenda activitats Parcs de la Generalitat de Catalunya: https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/aiguamolls-emporda/gaudeix-del-parc/agenda-activitats/
                                                                      





Taller de cants d'ocells al BioBlitzBcn 2019 (Barcelona), 4 de maig:  http://bioblitzbcn.museuciencies.cat/programa/

Mostra de materials pedagògics, lúdics, 
científics i literaris al BioBlitzBcn


Taller de cants d'ocells al Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva, 12 de maig: curs de mig dia que inclou una part teòrica  per aprendre a descriure, identificar i dibuixar el cant dels ocells. Es complementa amb una mostra de materials científics-pedagògics-literaris-lúdics i una sortida de posada en pràctica dels coneixements adquirits (identificació auditiva dels ocells de l'entorn).
Inscripcions: https://museupagesiafogars.wordpress.com/2018/04/08/taller-de-cant-docells/



No comments:

Post a Comment

Quizás te interese...