6 March 2024

La "caricatura" del cant dels ocells: un taller per descriure, identificar i dibuixar els cants




LA CARICATURA DEL CANT DELS OCELLS: UN TALLER PER  DESCRIURE, IDENTIFICAR I DIBUIXAR ELS CANTS

(Article publicat a "La Sitja del Llop", revista de la de la 
Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny)  

Tothom ha quedat embadalit alguna vegada amb el refilet d’algun ocell, amb el cant del merlot que ens ha tret del llit de matinada, amb el contundent cant nocturn del rossinyol o amb la murga rítmica de la tórtora turca que no ens deixa ni fer la migdiada. Tanmateix, tot i que gairebé tothom pot diferenciar els cants són poques les persones que els poden identificar, establir el lligam entre notes i espècies d’ocell. És en aquest context de dificultat en l’aprenentatge que en Joan Manel Riera -coordinador entusiasta de l’Escola de Natura del Corredor i un dels meus mestres-, dissenyà un mètode molt enginyós: a partir d’una sèrie de preguntes es descrivia el cant per acabar dibuixant-ne una caricatura del cant que vindria a ser una mena de partitura o sonograma de traç gruixut. 



L'Escola de Natura del Corredor -liderada per en Joan Manel Riera- 
exerceix el mestratge 
de l'educació ambiental a Catalunya 

El recurs pedagògic és molt bo i s’aplica amb èxit superlatiu a qualsevol sortida de tall naturalista. El recurs el vaig desenvolupar fins a convertir-lo en un taller, normalment d’unes 4-5 hores però que també s’ha fet durant 1 o 2 dies en funció del públic destinatari i la seva motivació. 

Resultat d'imatges de pere alzina cants ocells
Curs per a públic familiar 
al Delta del Llobregat (Remolar-Filipines)


Resultat d'imatges de pere alzina cants ocells
Curs per a ornitòlegs de l'Institut Català d'Ornitologia

Val a dir i remarcar que l’objectiu del taller no és el d’aprendre  a identificar els cants en unes poques horetes sinó el de saber fer-te les preguntes adequades per a descriure els cants, per a dibuixar-los i, sobretot, memoritzar-los. Vaja, intenta sortir del curs “clàssic” on després d’escoltar un enfilall de cants diferents hom ja no recorda els primers cants. El dibuix del cant, la caricatura del cant, és la peça clau per convertir una “cosa” etèria en quelcom visual, més fàcil de recordar. 


Resultat d'imatges de la caricatura del cant dels ocells
Diferències "visuals" entre cants

Aquest taller el vaig anar personalitzant i millorant en base a l’experiència adquirida. L’anava salpebrant amb una sèrie de referències musicals, mitològiques, literàries, pictòriques, cinematogràfiques i etnogràfiques. Gràcies al dibuix hom s’emporta, finalment,  “el cant” a casa. El taller, doncs, ens apropa al món del cants dels ocells. A través d’unes preguntes ("és variat o repetitiu?", "repeteix una nota o una estrofa?", “s’accelera o es desaccelera?”, "és rítmic o melòdic?", “infon alegria o tristesa”?, etc.) s’arriba a fer-ne un dibuix, una caricatura.  El  taller s’ha realitzat per a col·lectius molt diversos: naturalistes experts, diletants i aficionats, monitors del món del lleure i de l’esplai, parcs naturals (PN Aigüestortes-Sant Maurici, PN dels Aiguamolls de l’Empordà, PN del Cadí-Moixeró, etc.), famílies, estudiants de música, col·lectius d’invidents, mestres i professors, guardes forestals o altres associacions. 


Resultat d'imatges de pere alzina cants ocells
Cartell del curs del Parc Nacional d'Aigüestortes 
i Estany de Sant Maurici

L’activitat s’enriqueix amb una mostra de materials pedagògics (jocs interactius, guies d’identificació, webs, etc.), literaris (contes, poemaris, bestiaris, novel·les, etc.), mitològics (llibres de llegendes i mites associats al món dels ocells) i científics (llibres de sonogrames de cants d’ocells, monografies d’espècies, etc.). Es clou amb una passejada de descoberta per posar en pràctica els coneixements adquirits i, esmolant la nostra oïda, poder identificar les espècies d’ocells més comunes dels nostres boscos, camps, pastures, pobles i ciutats.


Resultat d'imatges de mostra materials pere alzina
Mostra de materials pedagògics, literaris, 
científics i lúdics.

Beethoven, Vivaldi, Mozart o Häendel són alguns dels compositors que han engalanat llurs obres amb els refilets dels ocells. Seria bonic que, mica en mica, poguéssim capbussar-nos en aquest món fascinant, curull de matisos i gaudir del plaer de diferenciar allò que és aparentment igual però subtilment diferent. Sí? Som-hi?


Resultat d'imatges de upupa un der triumph der
"La puput i el triomf de l'amor filial", òpera de Hans Werner Henze

Resultat d'imatges de blackbird the beatles
The Beatles dedica una cançó al merlot ("Blackbird!) en el seu "White Album"






No comments:

Post a Comment

Quizás te interese...